15. toukokuuta 2011

Täytetyt pitaleivät

Ajattelin äkkiseltään paistaa pitaleipiä, kun uunin kuumensin joka tapauksessa lasagnea varten. En muistaakseni ole tehnyt pitalepiä aiemmin, tai ehkä olenkin, mutta tunne oli joka tapauksessa ehta ensikertalaisen.

Taisin olla hieman malttamaton kohottamisen suhteen, sillä leivät eivät aivan pullahtaneet uunissa. Lisäksi laiskuuttani taputtelin ne vain käsin, jolloin leipien pintaan nousi useita kuplia yhden suuren sijaan. Samapa tuo, leivät pystyi halkaisemaan veitsellä ja täyttämään aivan kelpo tavalla.

Täytteeksi tein kebab-henkistä jauhelihakastiketta, kasviksia ja turkkilaista jogurttia. Ja sunnuntailounaani nautin aivan yksin vanhan talomme kuistilla, sillä Elli oli päiväunilla ja mies puusavotassa. Ei huono tilanne vaihtelun vuoksi. Päätin kerrankin nyt kuvata myös ruokailupaikan!


Pitaleivät 12 kpl

2½ dl vettä
3 tl kuivahiivaa
½ tl suolaa
5½ dl durum-vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

1. Kuumenna vesi noin 42 asteiseksi ja sekoita joukkoon pieni määrä jauhoja, joiden seassa on kuivahiiva. Lisää suola ja loput jauhot ja alusta taikinaa hetki. Lisää vielä öljy ja vaivaa taikina sileäksi. Kohota kaksinkertaiseksi.
2.Leikkaa taikina 12 osaan ja kauli/ taputtele ne hyvin ohuiksi leipäsiksi leivinpaperille. Kohota hyvin.
3. Paista 250 asteessa noin 6 minuuttia. Nosta kuumat leivät pinoon leivinliinan alle.

Jauheliha-kebabkastike

200 - 300 g jauhelihaa
1 iso sipuli
500 g tomaattimurskaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl appelsiinimehua
1 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulinkynttä tai 1tl valkosipulijauhetta
1 tl suolaa
mustapippuria
2 tl paprikajauhetta
1 tl cihilmaustetta (tai vahvuuden mukaan)
1 rkl makeaa chilikastiketta

1. Ruskista jauheliha ja sipuli pannulla. Lisää tomaattimurska ja kaikki mausteet ja hauduttele rauhassa puolisen tuntia. Tarkista maku.

Täytä pitaleipä salaatilla,porkkanaraastella, tuoreella kurkulla, tomaatilla ja ohuilla sipulisuikaleilla, jauhelihakastikkeella ja lusikallisella turkilaista jogurttia.
Täytä pitaleipä

1 kommentti:

  1. pitaleivät kannattaa laittaa suoraan kuumalle alustalle.

    VastaaPoista