14. kesäkuuta 2011

Sukulaisissa Oulussa



Mehän olemme omistaneet talon kolme ja puoli vuotta, mutta tupareita ei ole koskaan pidetty, koska ensin haluamme saada remontin loppuun. Ja koska sen loppuun saamiseen ei ole erityistä kiirettä (paitsi motivaatio on kyllä nousussa, koska loppu on näkyvissä), tupareita on vielä odoteltava. Lohdutuksemme vitsailemme kuitenkin usein sillä, ettei talon remonttia kannata koskaan saada valmiiksi, koska pariskuntia eroaa juuri, kun remontti on saatettu loppuun ja uutuuttaan kiiltävä talo on sitten myynnissä.

Onnekseni sain valmistella jonkinlaisia tupareita joka tapauksessa, nimittäin veljeni ja hänen tyttöystävänsä omia. Kun vierailen Oulussa, on aina yritettävä nähdä mahdollisimman monta sukulaista ja mikäpä parempi kokoontumisen aihe, kun uuden asunnon katsastus.

Ruokalista oli hyvin rento ja helppo valmistaa Ellin päiväunien aikaan. Helteestä huolimatta asunto oli pysynyt sen verran viileänä, että rohkenin tarjota keittoa. Alkumaljoihin sekoitettiin kuohuviiniä ja  SodaStreamilla tehtyä mustaherukka-päärynälimppaa. Se oli kevyt ja kesäinen alkumalja. Tarjolla oli kermaista lohikeitto, paikallista rieskaa ja ruisleipää, sekä karjalanpiirakoita munavoilla. Jälkkäriksi herkuteltiin sitruunaisella mansikkakakulla, hedelmävartailla ja muulla pienellä makealla.

Yksi lohikeiton resepti löytyy täältä. Tosin nyt tein reseptin tuplana, käytin muutaman uuden perunan ja reilummin kasviksia (kukkakaalia, parsakaalia, porkkanaa, keittojuureksia), jolloin keitto kevenee heti maultaan kesäiseksi.

Alkumalja (1 ann.)

½ dl kuohuviiniä (kuivaa)
1 dl mustaherukka-päärynälimsaa

Kermainen lohikeitto (8:lle)

1 l vettä
500 g kirjolohifilettä
1 tl suolaa
1 tl kuivattua ruohosipulia
8 mustapippuria
1 tl kuivattua persiljaa
pari tillin oksaa
8 pientä uutta perunaa
1 pss (300 g) keittojuureksia
1 pss (400 g) vihanneksia (parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa)
4 dl ruokakermaa
tuoretta tilliä
suolaa

1. Mittaa kattilaan vesi, persilja, pippurit, ruohosipuli, tillin oksat ja suola ja nosta file veteen. Keitä noin kymmenen minuuttia, kunnes file on kypsä.
2. Nosta lohi lautaselle ja siivilöi liemi. Kaada liemi takaisin kattilaan.
3. Kiehauta liemi ja lisää joukkoon pilkotut perunat ja kasvikset keittoajan mukaan.
4. Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää kerma ja perattu, kypsä kala ja kiehauta.
5. Lisää lopuksi tuoretta tilliä ja tarkista suola.

Munavoi (ei lainkaan kevyt)


4 - 5 kananmunaa
100 g voita tai Oivariiniä
(ripaus suolaa)

1. Keitä kananmunia 8-10 minuuttia.
2. Laske kylmää vettä munien päälle. Kuori jäähtyneet munat.
3. Hienonna munat ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen voi. Lisää halutessasi suolaa.
 
Täytekakku

Täytekakku on hyvin läheinen variaatio sitruuna-marenkiunelmasta. Tarkan reseptin siihen paljastan myöhemmin. Tämän täytekakun väliin tuli sitruunakiisseliä, tuoreita mansikoita ja tuorejuusto-kerma-sitruuna-valkosuklaatäytettä. Valkosuklaan ja mansikan liitto on muuten täydellinen, jos joltakin vielä on se tieto jäänyt unholaan. Kostuta kakkupohja sitruunanmehu-vesiseoksella. Levitä kakun väliin sitruunakiisseliä, valkosuklaatäytettä ja tuoreita, pilkottuja mansikoita. Kakun voi koristella marenkilevyllä tai vaikka kermalla ja tuoreilla mansikoilla.

1 valmis kakkupohja
½ sitruunan mehu
½ dl vettä
3 dl sitruunakiisseliä tai vastaavasti lemon curdia

Sitruuna-valkosuklaatäyte:
200 g tuorejuustoa
2 dl vaahdotettua vispikermaa
½ sitruunan raastettu kuori
100 g sulatettua valkosuklaata
1 tl vaniljasokeria

tuoreita mansikoita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti