3. elokuuta 2011

Kesäkurpitsamousaka



Ajatukseni oli tehdä lasagnea ja käyttää lasagnelevyjen tilalla kesäkurpitsaviipaleita. Pohdin vain sitten sitä ruoan nimeä ja lähempänähän tämä ruoka on mousakaa kuin pastaruokaa. Jauhelihan sijaan käytin broilerin paistijauhelihaa ja sopi tähän oikein hyvin.

Toisin kuin lasagnessa, neste ei imeydy tässä mihinkään, joten kesäkurpitsaviipaleet itketetään hyvin suolan avulla. Lisäksi kastikkeista tehdään tarkoituksella melkoisen paksuja. Suolavesi pyyhitään lopuksi huolellisesti keskurpitsaviipaleista pois, jottei ruokaan tule liikaa suolaa. Suolan määrä tässä olikin hiukan haastava. Itse laitoin ½ tl molempiin kastikkeisiin, mutta se oli makuuni himppasen liikaa, siksi ohjeissa on nyt 1/4 tl, mutta maistelkaa itse omaan makuunne. Kesäkurpitsoihin jää kuitenkin vähän suolaa ja fetastakin sitä tulee vielä lisää.

Tätä tehdään meillä takuulla toistekin! Söimme mousakaa salaatin kera, mutta halutessaanhan tämän voi tarjoilla perunan, riisin tai pastan kera.

Kesäkurpitsamousaka (6 - 8 ann.)

1 iso kesäkurpitsa (800 - 1000 g)
1 rkl suolaa

Tomaattibroilerikastike:
400 g broilerin paistijauhelihaa
1 sipuli
500 g paseerattua tomaattia
2 dl vettä
1 tl sokeria
1/4- 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl valkosipulijauhetta
tuoretta basilikaa silputtuna
1 rkl vehnäjauhoja
tilkka vettä

Valkokastike:
25 g voita
4 rkl vehnäjauhoja
4 dl kevytmaitoa
1 dl ruokakermaa
1/4 tl suolaa

200 g fetajuustoa (tai Apetina 9 %)

1. Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet esim. leivinpaperin päälle ja ripota päälle ruokalusikallinen suolaa. Anna levätä ainakin puoli tuntia.


2. Valmista tomaattikastike. Paista ja ljauheliha ja sipuli, lisää mausteet, tomaattipyre ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen parikymmentä minuuttia. Suurusta lopuksi veteen sekoitetuilla vehnäjauhoilla.
3. Valmista valkokastike. Sulata kattilassa voi ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää maitoa koko ajan sekoittaen, jotta kastikkeesta tulee tasaista. Lisää lopuksi kerma ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutama minuutti, kunnes kastike on kunnolla saonnut.
4. Valuta ja kuivaa kesäkurpitsaviipaleet. Lado uunivuokaan kerroksittain kastikkeita, murennettua fetajuustoa ja kesäkurpitsaviipaleita. Kesäkurpitsaviipaleet voi latoa osittain päällekkäin, viipaleita on reilusti. Säästä pinnalle osa valkokastikkeesta.


5. Paista 200- 225 asteessa 60 minuuttia. Anna seistä vähintään vartti uunista ottamisen  jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti