6. syyskuuta 2012

Mascarpone-omenapiiras (paras omenapiirakkani)


Psst.. ennen omppuja, muistutus vielä arvonnasta!

Aiemmin päivällä olimme hakeneet ihanan mehukkaita Valkea kuulas-omppuja naapurilta ja siitäpä vaan sitten reseptiä kehittelemään. Koska mulla sattui olemaan mascarponea, suuntasin netin ihmeelliseen maailmaan, sillä kai nyt italialaiset ovat hoksanneet yhdistää omenaa ja mascarponea. Löytyi ohjeita ja kehittelin niistä sitten sopivan.

Piirakan pohja ja pinta ovat rapeat ja makoisat ja Valkeakuulaat juuri sopivan hapokkaita täytteeseen. Täyteläinen mascarpone ja mantelijauhe taikinassa tekevät piirakasta tosi hyvän. Ainoa miinuspuoli on se, että taikina pitää kaulia melko ohueksi ja taikinaristikon väsääminen vaatii hieman kärsivällisyyttä. Ja vain hieman, sillä enempää minulla ei ole. Kuten voitte kuvista todistaa, niin ristikko on tehty vain sinne päin u

Mutta ihan totta, tämä oli niin hyvää, että piirakka hävisi vain yhtä vaivaista palaa lukuunottamatta samoin tein, sattumalta paikalle pölähtänyt vierailijakin pyysi toisen palan!

Ps. Toisella kerralla tein piirakan ex tempore, eikä ollut mascarponea, joten käytin täytteeseen Rainbown kermarahkaa ja hyvin toimi. Rasvaisempi mascarpone vie kuitenkin toki voiton.


Mascarpone-omenapiiras

Pohja:
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoa (tai vehnäjauhoa)
2 rkl sokeria
ripaus suolaa

Omenatäyte:
1,2 l pieniä omenanpaloja (n. 800 g), esim. Valkea kuulas
1 dl fariinisokeria
½ tl kanelia
2 rkl maissitärkkelystä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä

Mascarponetäyte:
250 g mascarpone-tuorejuustoa (tai 250 g kermarahkaa)
1 kananmuna
2 rkl sokeria
3 rkl vaahterasiirappia (voit korvata fariinisokerilla)
1 tl vaniljasokeria


1. Valmista omenatäyte. Pese omenat ja poista siemenkodat. Pilko omenat pieniksi paloiksi.(1cm x 1cm). Kaada omenapalat paistinpannulle ja lisää vesi, sitruunamehu, maissitärkkelys, kaneli ja fariinisokeri. Kuumenna keskilämmöllä viitisen minuuttia, kunnes omenat hiukan pehmenevät ja seos sakeutuu. Tarkista makeus, sillä jos omenat ovat erittäin happamia, voit joutua lisäämään sokeria.
2. Nypi jauhot ja sokeri voin kanssa sekaisin. Vaivaa hieman, jotta saat kiinteän massa, jonka voi muotoilla esimerkiksi palloksi. Ota puolet taikinasta palloksi ja kauli se varovasti hyvin (!) jauhotetulla pöydällä jonkin verran suuremmaksi, kuin irtopohjavuoka (halk. 24cm).
3. Voitele irtopohjavuoka (24 cm) ja nosta kaulittu taikina varoen kaulimen avulla vuokaan. Muotoile reunoja ja lisää tarvittaessa taikinanpaloja siten, että saat piirakkaan n. 3 cm korkeat reunat.
4. Kaada hieman jäähtynyt omenatäyte pohjan päälle.
5. Sekoita pehmitetty mascarponejuusto, kananmuna, sokeri ja vaahterasiirappi keskenään.Kaada mascarponeseos omenien päälle.
6. Kauli loppu taikina ohueksi ja leikkaa siitä nauhoja, joista voit muotoilla ristikon varovasti mascarponen päälle. Taikinanauhat katkeilevat helposti, mutta ulkonäkö paranee uunissa, usko siihen!
7. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 40 - 50 minuuttia. Seuraa piirakan pintaa, jottei pääse palamaan, mutta ottaa kuitenkin reilusti väriä ja rapeutuu!
8. Anna jäähtyä kunnolla (väh. 45 min), jottei piirakka murene, kun irrotat vuokaa. Anna jäähtyä vielä haaleaksi ennen kuin siirrät tarjoilulautaselle. Tarjoile sellaisenaan, tai vaniljakastikkeen kera.



12 kommenttia:

  1. Oih! Joutuu kyllä testaamaan! Mutta miten tää paistetaan? :)

    VastaaPoista
  2. Hahaa, Karita sä oot tosi hyvä sattumaan aina mun hieman keskenjääneisiin kirjoitelmiin. Ja oikeasti, nyt en mee ihan satavarmasti takuuseen, miten sen paistoin. Vitsi, mikä kokki. Mutta ohjeeseen on lisätty!

    VastaaPoista
  3. Kiitos reseptistä, tää on ihan mielettömän hyvää! Tein kerrankin just enkä melkein reseptin mukaan (okei, meillä tykätään kanelista ja sitä ropsahti kyllä mukaan vähintään tupla-annos).

    Taikinan kanssa meinasi tulla tuskanhiki, kun se ei meinannut haluta kauliutua ollenkaan - kuvassa se näyttää niin helpolta! Länttäsin lopulta taikinapallon suoraan vuokaan ja tasoittelin sen sinne. Ei tainnut vaikuttaa lopputulokseen mitenkään. :) Eli vielä - iso kiitos!

    VastaaPoista
  4. No, voi kiitos! Mukava viesti - ja hauskakin - näin perjantaiaamuun. Yhdeltä tutulta sain samaa palautetta, että taikinan kauliminen ei sujunut. Sitten lisäsin nuo kaulintakuvat. Vinkeiksi voisin antaa, että jauhojen määrää ei kannata ylittää ainaknaa, vaan mitata tarkasti. Lisäksi taikinaa kannattaa työstää sen aikaa, että siitä todella saa kiinteän pallon. Itsekään en ole mikään kaulimisen mestari ja nämä taikinat, joita ei sidota millään, ovat juuri haasteellisia, mutta kylläkin maailmallakin erittäin perinteisiä piirakkataikinoita.
    Mutta Salla, eihän sillä väliä, miten sen taikinan saa vuokaan ü Luovuutesi oli juurikin paikallaan! Hyviä herkkuhetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmastikin jäi kiinni työstämisvaiheesta, sillä jauhojen määrän kanssa olimme varovaisia. Muistan hyvin muinaisen piirakan, joka maistui ankaran kaulinnan jälkeen pelkiltä vehnäjauhoilta. :) Lainasin reseptiä tänne nyt kun lopputulosta on vielä vähän jäljellä!

      Poista
  5. My brother recommended I would possibly like this blog. He was totally right.
    This put up truly made my day. You can not imagine just how a lot time I had spent for this information!
    Thank you!

    my web blog fitness ball exercises

    VastaaPoista
  6. Paistoajasta vielä. Eli tuo 200 asteessa noin 45 minuuttia on juurikin se oikea aika. Viimeksi tein taikinan pelkistä vehnäjauhoista, onnistuu siis niinkin. Taikina on kuitenkin murenevaa ja vaatii kärsivällisyyttä!

    VastaaPoista
  7. Tein tästä version ja laitoin sen omaan blogiini. Laitoin siihen linkin tähän alkuperäiseen. Jos haluat, että poistan oman versioni, niin ilmoita vaikka sähköpostilla.
    Resepti on kyllä mielettömän hyvä ja piirakka maukas!

    VastaaPoista
  8. On kyllä herkkupiirakka! Ja leivonnassa kuten ruoanlaitossa yleensäkin on niin ihanaa juuri se, että resepteistä voi tehdä omanlaisia versioita.

    VastaaPoista
  9. Pirjo 8.lokakuuta 2016 klo 10.288. lokakuuta 2016 klo 10.29

    Oli todella hyvää,vieraille kelpasi ja kehuivat.

    VastaaPoista
  10. Pirjo 8.lokakuuta 2016 klo 10.288. lokakuuta 2016 klo 10.30

    Oli todella viaraiden suunmukaista.

    VastaaPoista
  11. Hei, kiva kuulla! Tänä syksynä en ehtinyt tätä tehdäkään. Tää on kyllä herkkua!

    VastaaPoista