6. tammikuuta 2013

Gulassi


Vaihto-oppilasaikanani unkarilainen boheemi kämppikseni teki meille gulassia ja minä vastavuoroisesti karjalanpaistia ja köyhiä ritareita. En kyllä erityisen tarkkaan muista, miltä se gulassi maistui, joten on vaikea arviida, miten lähellä tämä oma versioni on unkarilaista versiota. Resepteissä toistuu aina liha, reilu määrä paprikaa sekä tuoreena että jauheena ja tomaattia myös. Joten kun ainekset ovat näin simppelit, niin paras lopputulos syntyy varmasti kiireettömästi.

Gulassilla tarkoitetaan perunaa sisältävää keittoa tai pataa (kastiketta), joka tarjotaan perunoiden kera. Omaa versiotani tarjoilin riisin kanssa. Tämän ohjeen voi kuitenkin helposti muuntaa juurikin keitoksi lisäämällä lopuksi sekaan perunanpaoja kiehumaan (ja vettä).

Tällaiset ruoat, joissa tomaattia ja paprikaa haudutetaan antaumuksella kastikepohjassa, on niin mun suosikkeja!

Gulassi

2rkl öljyä
700 g naudan (ja sian) lihaa (esim. paistia, karjalanpaistilihoja, etuselkää, lapaa)
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3 paprikaa
2 porkkanaa
5 dl vettä
400 g tomaattimurskaa
2 tl suolaa
½ - 1 tl sokeria
1 tl chilimausteseosta
mustapippuria
2 tl paprikajauhetta

1. Ruskista huoneenlämpöiset lihat öljytilkassa ja siirrä ne kattilaan.
2. Lisää pannulle kuoritut ja hienonnetut sipulit sekä pilkotut paprikat. Kuullota hetki ja pilko sillä aikaa porkkanat. Lisää nekin pannulle muutamaksi minuutiksi. Kaada kasvisseos kattilaan. Lisää myös kuoritut valkosipulinkynnet (Voit murskata ne tai laiittaa kokonaisina ja poistaa haudutuksen jälkeen.)
3. Lisää kattilaan vesi, tomaattimurska ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi,
4. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla väh. 2 tuntia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti