9. maaliskuuta 2013

Cashew-porkkanapihvit ja vihreät pavut tomaatin kera





Töissä tuli vähän hiiltynyt olo, kun kasvisruokailijoiden annos koostui perunasta ja kasviskastikkeesta sekä kiinankaalisalaatista. Ei siis mainittavaa proteiinin eikä hyvien rasvojen lähdettä. Ärsytti, sillä etenkin nyt, vauvaa odottaessa, olisi kiva saada monipuolista ruokaa.


Onneksi törmäsin kotona tähän ohjeeseen ja rakastuin näihin pihveihin kertaheitolla. Yhtään huonommaksi ei jäänyt italialaistyyppinen papulisuke.

Pihvien ohje on Kasviskeittiö-kirjasta (Tuija Ruuska), mutta oma versioni on vähän erilainen. Lisäsin keitettyä parsakaalia, kun sitä sattui olemaan ja vegaaniversion sijaan tein omat pihvini kermaviiliin. Kirjan ohjeessa pähkinät paahdetaan ja meinasin siinä oikaista, mutta enpä oikaissut ja uskon, että sillä on merkitystä maun kannalta.

Cashew-porkkanapihvit (10 kpl)

3 dl raastettua porkkanaa
2½ dl kokonaisia cashewpähkinöitä
n. 1 dl keitettyä parsakaalia tms.
½ dl korppujauhoja
½ rkl vehnäjauhoja
2 rkl tuoretta persiljaa tai 1 tl kuivattua persiljaa
3 rkl vettä tai 1 dl kermaviiliä
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä

1. Raasta porkkanat.
2. Murskaa cashewpähkinät pieneksi rouheeksi. Paahda rouhetta pannulla, kunnes se saa vähän väriä. Lisää pähkinärouhe porkkanaraasteen joukkoon.
3. Lisää kulhoon hienonnettu parsakaali, korppujauhot, vehnäjauhot, persilja, kermaviili, suola ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi ja anna vetäytyä hetken.
4. Paista öljyssä pannulla pieniä pihvejä. Pihvejä paistetaan korkeammalla keskilämmöllä noin 3 minuuttia per puoli.

Vihreät pavut tomaatin kera

1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 kypsää tomaattia
8 kirsikkatomaattia
200 g pitkiä vihreitä papuja  (pakaste)
suolaa
½ tl balsamiviinietikkaa
tuoretta basilikaa muutama lehti

1. Kuullota pieneksi hienonnettu sipuli oliiviöljyssä.
2. Lisää pieneksi pilkotut tomaatit. Kirsikkatomaatit voi halkaista puoliksi tai neljään osaan. Pyörittele pannulla hetki.
3. Lisää pavut ja tilkka vettä ja anna hautua kannen alla noin 7 minuuttia. Tarkista kypsyys. Älä ylikypsennä, sillä pavut menettävät värinsä ja muuttuvat liian pehmeiksi. Pavuissa saa olla melko napakka purutuntuma.
4. Lisää suolaa, balsamiviinietikka ja silputtua tuoretta basilikaa. Valmis!

Ps. Toki tämän voi tehdä tuoreistakin tarhapavuista, mutta ne pitää ryöpätä, sillä ne sisältävät haitallisia aineita, jotka postuvat keittämällä. Kaikissa ohjeissa tätä keittämistä ei kuitenkaan mainita. Itselläni ei tosiaan ole kokemusta, mutta ainakin esikeitetyt pakastepavut ovat käyttövalmiita muutaman minuutin keittämisen jälkeen.


1 kommentti: