3. maaliskuuta 2013

Kunnon minestronekeitto


Hiihtoloma alkoi herkuttelulla ja hotelliloman seisovilla pöydillä. Nyt on tarvetta kevyemmälle, mutta silti toki herkulliselle ruoalle. Päätin tehdä kunnollista minestronea.

Minestronen ohjeita on loputtomasti, koska jo pelkästään Italiassa eri alueilla on omat tyypilliset versionsa. Yhtiestä on pancetta (pekoni) , sipuli, valkosipuli, tomaatti, porkkana, herneet, pavut ja usein myös kaali sekä mausteet. Kasviksia kuitenkin varioidaan ja joissain ohjeissa on perunaa pastan lisäksi. Italialaistyyppisesti on erittäin tärkeää lisätä valmiin annoksen pinnalle reilusti tuoretta parmesanraastetta. Niin, ja yhteistä on pitkä keittoaika, joka vaihtelee kahdesta tunnista jopa kahdeksaan tuntiin. Että siinä se salaisuus.


Tästä ohjeesta tulee keittoa lähes koko suvulle (valmista keittoa reilu neljä litraa), normiperhe voi huoletta puolittaa ohjeen. Mutta kun samalla vaivalla syntyy tämä koko viiden litran kattilallinen, niin miksei! Pekonista tulee ihana, vähän savuinen makua ja koko keitosta leijuu maalaishenkisyys. Uudelleenlämmitys tekee tälle keitolle vain hyvää!

Minestrone (8 ann.)

1 pkt (170 g) pekonia
3 - 4 sipulia
2 valkosipulinkynttä
200 g savoijinkaalia (tai valkokaalia)
4 porkkanaa
2 l vettä
n. 1 kg tomaattimuskaa (tai kaltattuja, pilkottuja tomaatteja)
2 luomu-kasvisliemikuutioita
½ - 1 tl suolaa
2 laakerinlehteä
8 - 10 kierrosta mustapippuria myllystä
1 tl oreganoa
n. 300 g pastaa (esim. gnocchin tai sarvimakarooni)


1. Pilko pekoni pieneksi ja heitä kylmän kattilan pohjalle. Laita kattila liedelle lämpenemään ja anna pekonin hiljalleen paistua. Kun pekoni alkaa saada väriä, lisää hienonnetut sipulit ja murskatut valkosipulinkynnet. Jatka kuullotusta.
2. Hienonna savoijinkaali erittäin hienoksi raasteeksi tai pieniksi paloiksi. Lisää kattilaan kuullottumaan. Sekoittele välillä.
3. Kuori porkkanat ja pilko melko pieniksi paloiksi. Lisää kattilaan.
4. Lisää kattilaan vesi, kasvisliemikuutiot, tomaattimurska, suola, laakerinlehdet, oregano ja  mustapippuri. Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla noin 2 tuntia. Sekoita vain pai kertaa, jos maltat.
5. Lisää puoli pussia pastaa ja keitä, kunnes pasta on al dente.
6. Tarkista maku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti