17. joulukuuta 2013

Piparimökkeli lasten kanssa



Eilen keksin, että jos sitten kuitenkin tekisi piparkakkutalon. Parastahan siinä on juurikin se tekeminen ja koristeleminen. No, se ei oikeasti ole kovinkaan vaikeaa, jos ei odota itseltään liikoja ja on varovainen sokerin kanssa. Ja käyttää ehdottomasti kaupan valmistaikinaa, koska eihän kukaan vissiin loppujen lopuksi sitä taloa oikeasti syö - tai ehkä syökin. Tässä siis pikainen mökkeli, joka on tarkoitus tehdä yhdessä lasten kanssa ja reiluin koristein!


Valmistin pahvista erittäin simppelin kaavan (kuva alla). Siitä saa kaikki palat. Pahvi itsessään on sivuseinä. Katto leikataan 1 cm kapeammaksi kuin sivuseinät ja katon päätyihin lisätään vähän lisää pituutta, jotta se tulee rakennusta pidemmäksi. Päätyseinän saa, kun käyttää pahvia pystysuoraan ja leikkaa viisteet.


Piparkakkutalo

K 15 cm, L 15 cm, S 10 cm

2 pkt (1 kg) kaupan valmista piparkakkutaikinaa

Liimaamiseen:
1 dl sokeria

Koristeiden kiinnittämiseen:
1.5 dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua
n. 2 tl vettä

Koristeluun
vaahtokarkkeja, ranskanpastilleja, tikkareita

1. Piirrä kaava. 
2. Kauli piparkakkutaikina n. 5 mm paksuksi. Leikkaa kaavan avulla 2 sivuseinää, 2 päätyseinää, 2 kattopalaa ja alusta mökille sekä haluamiasi muita osia.
3. Paista 200 asteessa osien koosta ja paksuudesta riippuen 8 - 15 minuuttia.
4. Anna palojen jäähtyä. Testaa, että osat sopivat toisiinsa suht' hyvin ja veistä tarvittaessa vähän veitsellä. Mieti myös etukäteen kasaamisjärjestys, ettei tule paniikkia.
5. Mittaa sokeri paistinpannulle ja kuumenna rauhassa, kunnes se sulaa. Pienennä levyä ja kasta osia sokerissa liimauskohdista tai valuta osille kuumaa sokeria lusikalla tai puutikulla. Sokeri jähmettyy tosi nopeasti, joten tee vain yksi sauma kerrallaan. Kiinnitä sulalla sokerilla myös vaahtokarkit ja tikkarit ja piparkakku-ukot sun muut.
6. Kun mökki on kasassa, valmista sokerikuorrute koristeiden kiinnittämiseen. Kuorrute saa olla jähmeää, jotta se jämähtää nopeasti. Laita kuorrutetta karkkeihin ym ja painele paikoilleen. Lapset ovat tosi hyviä syömään koristeita mutta myös koristelemaan.

16. joulukuuta 2013

Mokkapalat, vol. 3. Ilman vatkainta.


Miksi ihmeessä mulla on täällä jo kolmas mokkapalaresepti? No, koska lapset rakastavat niitä ja ne on helppo valmistaa.

Tuossa yksi päivä laittelin ruokaa, ja kun lapset nukkuivat niin hyvin, niin tein vielä toisen ruoan ja seuraavan, ja leivoin, ja leivoin vielä näitäkin. Etsin nopsaan reseptin, josta selviäisi ilman vaahdottamista ja vatkaamista ja sellainen on nyt tässä. Erittäin hyvä. Alkuperäisen pohjan reseptin kaivoin Dr. Oetkerin sivuilta. Sokeria hieman vähensin ja kuorrutteen tein oman version.

Mokkapalat (16 palaa, 25 x 30 cm vuoka)

150 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa tai kahvia

Kuorrute:

50 g voita
180 g (3 dl) tomusokeria 
½ dl oikein vahvaa kahvia
½ dl tummaa kaakaojauhetta

1. Pohjaa varten sulata voi. Anna jäähtyä haaleaksi ja sekoita joukkoon sokeri.
2. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti sekoittaen.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja maitoa. Sekoita varoen ja vain tarvittava määrä, jotta taikina on tasaista.
4. Levitä leivinpaperin päälle vuokaan (n. 25 x 30 cm).
5. Paista 200 asteessa 15 minuuttia uunin ala- tai keskitasolla.
6. Pohjan jäähtyessä valmista kuorrute. Sulata voi varoen kattilassa, lisää muut ainekset ja kuumenna nopeasti lähes kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vielä lämpimän pohjan päälle, tasoita ja ripsauta pintaan nonparelleja. Lapsista riippuen enemmän tai vielä vähän lisää.





8. joulukuuta 2013

Vadelma-daimkakku


Itsenäisyyspäivän aikaan herkuteltiin tällä. Värit nyt ei ole niin kotoiset, mutta olkoon maku tärkeämpi tällä kertaa! Tein kakkua ja katsoin samalla sitä Ruotsin Kuppilat kuntoon-ohjelmaa. Ihan hauskaa ja tarpeeksi laadukasta "omaa aikaa". Yleensä katson keittiössä lähinnä urheilua kokkailun lomassa.

Tässä täytekakussa on suklainen kakkupohja, sopivan kirpeä vadelmamousse ja daimia ja kinuskia. Tykkäsin itse kovasti, tätä edellisessä kakussa oli musta jotenkin liian vaisut maut, enkä sitä edes blogissa siksi julkaisekaan. Mutta tästä tykkäsin! Ja värit on kuin Suffeli-patukassa ;) Viimeisessä neljässä täytekakussa olen muuten käyttänyt tavallisen sokerikakkupohjan sijaan tanakampia (muro)kakkupohjia. Ne ovat helpompia käsitellä ja mehukkaampia (ei vaadi välttämättä kostutusta).

Kooltaan tämä kakku on vain kolmen munan kakku, mutta riittää hyvin ainakin 10 annokseen.


Vadelma-daimkakku

Suklaakakkupohja:

3 munaa
1 dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoa
1 rkl kaakaojauhetta
1½ tl leivinjauhetta
100 g tummaa suklaata
50 g voita
½ dl kahvia

1. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka (20 - 22 cm).
2. Mittaa kattilaan voi ja tumma suklaa. Laita pienelle lämmölle tai vesihauteeseen ja sekoittele, kunnes sulaa tasaiseksi. Lisää joukkoon lämmin kahvi ja sekoita. Siirrä sivuun odottamaan.
3. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, pysyväksi vaahdoksi.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinakaapimella muna-sokerivaahtoon vuoroin jauhoja ja vuoroin kahvi-voi-suklaaseosta. Älä sekoita enempää kuin tarpeen.
5. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 30 minuuttia.
6. Anna jäähtyä hetki, irroita vuoka ja anna kakun jäähtyä (itse nostan vuoan ylösalaisin kakun päälle, niin kosteus säilyy kakussa.)

Kinuski:
1½ dl sokeria
2 dl vispi- tai kuohukermaa
ripaus suolaa

Daim-täyte:
1 iso Daim-patukka rouhittuna pieneksi
n. 1 dl kinuskia (puolet em. kinuskiannoksesta)
125 g maitorahkaa
1 dl vispikermaa

Vadelmamousse:
200 g vadelmia
3/4 d sokeria
1 rkl sitruunanmehua ja ½ tl sitruunankuorta
2 liivatelehteä
125 g maitorahkaa
1 dl vispikermaa
1 - 2 rkl tomusokeria

Pursotuksiin
2 dl vispi- tai kuohukermaa

1. Mittaa kattilaan vadelmat ja sokeri vadelmakastiketta varten. Keitä pari minuuttia ja paseeraa siivilän läpi. Anna kastikkeen jäähtyä.
2. Valmista kinuski. Mittaa laakeaan kattiaan (pannuun) sokeri ja sulata melko matalalla lämmöllä. Anna sokerin sulaa hiljakseen, älä sekoita. Pidä kuitenkin koko ajan silmällä, ettei sokeri ruskistu. Kun sokeri on sulanut ja muuttunut kullankeltaiseksi, lisää kerma. Sekoittele, kunnes sokeri sulaa ja anna kiehua hiljakseen 15 - 20 minuuttia. Jätä jäähtymään.
3. Valmista daim-täyte. Rouhi daim-suklaa pieneksi. Sekoita rouhe maitorahkaan, lisää  puolet kinuskista (n. 1 dl) ja vatkattu kerma (voit vatkata kerralla 2 dl kermaa ja jakaa puolet siitä vadelmamousseen).
4. Valmista vadelmamousse. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna kattilassa sitruunamehu ja liota liivatelehdet siihen. Kaada seos vadelmakastikkeen joukkoon (ota tässä vaiheessa n. 3 rkl vadelmaseosta jollekin tasaiselle reunalliselle alustalle hyytymään, jos haluat käyttää sitä koristeluun kuten kuvassa). Lisää täytteeseen maitorahka ja vatkattu kerma sekä tomusokeria maun mukaan. Tämä täyte saa olla mukavan kirpakka, sillä daim-täyte on makea.
5. Kasaa kakku. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kakkua kasatessa päällimmäiseksi kannattaa jättää kakun "pohja", niin pinnasta tulee tasainen. Aseta alin pohja irtopohjavuoan sisään leivinpaperin päälle ja lusikoi päälle daim-täyte. Aseta seuraava kakkupohja ja lusikoi päälle vadelmamousse. Laita päällimmäiseksi viimeinen kakkupohja ja paina varoen. Koristele pinta valuttamalla pinnalle hieman vadelmamoussea ja loppu kinuski. Jos kinuski on aivan liian jäykkää, lämmitä sitä hieman. Halutessasi ripottele pintaan daim-rouhetta.
6. Anna kakun hyytyä ja tekeytyä seuraavaan päivään. Irrota vuoan reunus ja koristele kakku kermapursotuksin.

6. joulukuuta 2013

Talvinen itsenäisyyspäivä


Hyvää itsenäisyyspäivää!


Lunta on tullut melko paljon, ja se jos mikä sopii hyvin itsenäisyyspäivän viettoon. Meidän perheellä ei ole vielä hirveästi traditioita näin itsenäisyyspäivänä, mutta kyllä ruokaan kiinnitetään vähän enemmän huomita, sytytellään kynttilöitä, saatetaan laittaa vähän joulukoristeita lisää ja yleensä leivotaan torttuja ja / tai pipareita ja juodaan glögiä. Illan hämärässä vien ulos tulia tai lyhtyjä ja yhdelle ikkunalle olemme koittaneet saada kuudelta ne kaksi kynttilää (led-tuikut on muuten siihen hyviä, ei syty verhot ainakaan).


Tänään halusin rosollia ja tein sitä aamupäivälä, muutoinkin ruoka oli sitä, mihin kotoa ainekset löytyi. Iltaruoasta en ole vielä ihan varma, perunasalaattiakin tekisi mieli. Lounasaikaan meillä oli siis vihersalaattia leipäjuustolla, tuorejuustokuorrutteista lohta ja perunoita sekä rosollia ja kastiketta ja jälkiruoaksi hedelmäsalaattia. Piti tehdä suolapähkinä-suklaakakku, mutta ainakin vielä se odottaa parempaa inspiraatiota. Lapsille lupasin, että leivotaan pipareita, kunhan heräävät päiväunilta.


  Alla vielä kuva meidän lasten koristelemasta pikkukuusesta. Aika runsas, sanoisin!



3. joulukuuta 2013

Sitruuna-unikonsiemenkuppikakut





Sitruuna on parasta. Viime aikoina olen soveltanut samaa kuppikakkujen perusreseptiä ja sillä näyttää tulevan paitsi herkullisia, myös sopivankokoisia (lue: isoja) kuppikakkuja! Paistamisessa kannattaa käyttää muffinipelitä. Kun vuoat laittaa muffinipellin koloihin, muffineista ja kuppikakuista tulee tasaisen muotoisia.


Ja näiden kanssa kokeilin tuorejuusto-voi-tomusokerikuorrutetta.

Sitruuna-unikonsiemenkuppikakut 12 kpl

3 munaa
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl leivinsoodaa
1 tl vaniljasokeria
100 g voita
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu (n. ½ dl)
n. 1 rkl unikonsiemeniä

1. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Pese ja raasta sitruuna (vain kuoren aivan uloin keltainen osa). Sekoita raaste ja unikonsiemenet kuiviin aineisiin.
3. Sulata voi. Lisää nyt muna-sokerivaahtoon vuoroin jauhoseosta ja sulaa voita. Sekoita käännelleen. Lisää lopuksi sitruunanmehu.
4. Jaa taikina 12 vuokaan. Paista 200 asteessa 15 minuuttia.

Kuorrute:

150 g tuorejuustoa
100 g voita
n. 4½ dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua

1. Sekoita tuorejuusto notkeaksi ja lisää huoneenlämpöinen voi.
2. Sekoita joukkoon myös tomusokeri ja sitruunamehu. Lisää tarvittaessa tomusokeria, että saat sopivat jämäkän mutta notkean massan.
3. Pursota