16. toukokuuta 2014

Äitienpäivän lakka-kinuskikakku



Ihan klassikko, lakka-kinuskikakku! Perinteisestä äkkimakeasta hillokakusta tässä ollaan kuitenkin kaukana, täytettä raikastaa lakkapyre, sitruuna ja rahka. Nyt oli taas sellanen kakku, että mullekin maistui. Onneksi, sentään äitienpäivä :) Paistoin kakun 20 cm vuoassa, jotta siitä tulisi korkea ja ryhdikäs. Kakkupohja on kaakaolla maustettu.


Lakka-kinuskikakku

Pohja:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g lakkoja
100 g lakkahilloa
250 g maitorahkaa
2 dl vispikermaa
n. ½ dl sokeria (riippuu hillon makeudesta)
1 tl vaniljasokeria
2 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua

Kostutukseen:
1½ - 2 dl vesi-sitruunamehuseosta

Kinuskikuorrutus:
2 dl vispikermaa
2 dl fariinisokeria
1 rkl voita

Pursotuksiin:
4 dl vispikermaa

1. Valmista kakkupohja. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (20 - 24 cm). Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, pysyväksi vaahdoksi. Sihtaa sekaan keskenään sekoitetut jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia. anna jäähtyä viitisen minuuttia, irrota vuoasta ja käännä ylösalaisin. Anna jäähtyä liinan alla.
2. Valmista täyte. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Soseuta lakat ja lakkahillo sauvasekoittimella ja paseeraa ne sitten siivilän läpi (saat siemenet pois). Lisää rahka, vatkattu kerma, sokeri ja vaniljasokeri. (Lisää sokeria varoen, täyte ei saa olla liian makea vaan paremminkin raikas ja hieman kirpeä). Kuumenna kattilassa sitruunamehua ja liota pehmenneet liivatelehdet mehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen sekaan koko ajan sekoittaen.
3. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta vesi-sitruunamehuseoksella. Kasaa kakku irtopohjavuoan kehykseen. Laita alimman pohjan päälle noin puolet täytteestä, nosta päälle seuraava kakkukerros, kostuta ja lisää loppu täyte. Nosta kakkupohja päälle, kostuta ja nosta tekeytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.
4. Valmista kinuski. Mittaa kattilaan sokeri ja kerma. Keittele miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Nosta pois liedeltä ja lisää nokare voita. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä jonkin aikaa, jotta kinuski paksuuntuu lisää eikä valu kakun päältä pois. Valuta varoen kakun pinnalle ja nosta kakku takaisin jääkaappiin.
5. Vatkaa kerma, mausta halutessasi ripauksella sokeria. Pursota kakun reunat haluamallasi tavalla ja koristele esimerkiksi lakoilla ja koristehelmillä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti