25. lokakuuta 2014

Kukkakaali-coleslaw


Tämä salaatti kuuluu suosikkeihini! Siis nyt, kun vihdoin keksin, että tällaistakin voi tehdä. Mieto kukkakaali sopii coleslaw-salaattiin hyvin ja rakenne on rouskuva ja maku raikas! Kuvakin on nappastu puolihämärässä kuistilla, mutta pakkohan tällainen herkku oli saada tänne.

Kukkakaali-coleslaw

200 g kukkakaali
2 (200 - 300 g) porkkanaa
1 hapokas omena
100 g ranskankermaa
2 rkl chilimajoneesia (Auran)
1 tl sinappia
ripaus sokeria ja suolaa

1. Viipaloi kukkakaali ja pilko pieniksi paloiksi/ suikaleiksi.
2. Kuori ja raasta porkkanat ja omena ja sekoita nopeasti kaikki salaatin ainekset kulhossa sekaisin (omena ei tummu, kun pitää kiirettä).

Suklaakinuskipehmot



Leivontafoorumilla oli yllätyslaatikkohaaste, johon osallistuin näillä suklaakinuskipehmoilla. Pullataikina on mukavan monikäyttöistä - marjapiirakan pohjasta pikkupulliin, korvapuusteista dallaspulliin ja toscapullista hedelmäsarviin.

Suklaakinuskipehmot 16 kpl

Taikina:

2,5 dl vettä
½ pkt hiivaa
3/4 dl ruokosokeria
75 g voita
n. 7 dl vehnäjauhoja

Täyte:

Suklaakinuski:
2 dl vispi- tai kuohukermaa
1 dl ruokosokeria
50 g tummaa suklaata

½ dl murskattuja pekaanipähkinöitä


1. Valmista taikina kuten pullataikina. Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää sokeri ja alusta sekaan puolet vehnäjauhoista. Lisää pehmeä voi. Lisää sitten loput jauhot vähitellen. Anna kohota puolisen tuntia.
2. Valmista suklaakinuski. Mittaa kattilaan ruokosokeri ja anna sen sulaa hiljalleen, kunnes se ruskistuu hennosti. Lisää kerma. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Nosta pois liedeltä. Lisää pilkottu suklaa ja sekoita kinuskia, kunnes suklaa sulaa joukkoon.
3. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (koko noin 40 x 30 cm), kuten korvapuusteja tehdessä. Ripottele levylle murskatut pähkinät ja valuta päälle suurin osa suklaakinuskista (jätä pari rkl koristelua varten).
4. Kääri levy rullalle ja leikkaa rulla 16  osaan. Nosta palat muffinivuokiin tai sellaisenaan leivinpaperin päälle.
5. Kohota 15 minuuttia, voitele kananmunalla ja paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
6. Koristele jäähtyneet pehmot lopulla suklaakinuskilla. Säilytä jääkaapissa.


20. lokakuuta 2014

Broileri-chorizorisotto


Jääkaapissa oli broileria ja risottoa olin mielinyt jo pitkään. Oikeastaan olen sitä mieltä, että risotto on parhaimmillaan hyvin yksinkertaisena. Hyviä esimerkkejä ovat valkoinen risotto, parsarisotto tai vaikkapa sienirisotto. Päätin nyt kuitenkin tehdä tällaista oikein ruokaisaa risottoa Jamie Oliverin jalanjäljillä.

Tällä kertaa risotosta ei tullut aivan sellaista kermaista "puuroa" vaikka kuinka sekoitin. En tiedä, oliko huonoa riisiä vai vaikuttiko tuo ainesosien rakenne asiaan. Mitä herkullisimman makuistahan tämä oli kuitenkin.

Ja arvatkaapa mitä. Italiassahan on keksitty useita tapoja käyttää ylijäänyt risotto. Seuraavana päivän paistoin risottoa öljy-voiseoksessa pannulla niin, että se sai vähän rapsakkaa pintaa ja mukavasti väriä ja se oli aivan mahtavaa sapuskaa! Miehen mielestä alkuperäinen risotto sellaisenaan oli parempaa, mun mielestä taas paistettu risotto vielä parempaa!

Risottoa tehdessä kannattaa keskittää huomio siihen. Risottoa tulee hämmentää ahkerasti ja käytetyn nesteen määrä riippuu pannun laakeudesta ja lämmöstä, joten hyvin tarkkaa reseptiä on vaikea antaa.

Ps. Loppu chorizo kannattaa käyttää lämpimiin voileipiin tai pizzaleipään. Taputtele sämpylätaikinaa leivän muotoon, höylää päälle voimakasta kermajuustoa ja siivutettua chorizoa sekä tomaattia ja sitten uunin kautta kohti suuta. (Pinnalle vähän oreganoa paiston jälkeen, jos ehtii laittaa.)

Broileri-chorizorisotto (4:lle)

250 g pikkutomaatteja
öljyä, balsamiviinietikkaa, suolaa, mustapippuria

250 g broilerin rintafilettä/ filesuikaleita
öljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 punainen paprika
100 g hyvää chorizoa
2,5 dl risottoriisiä
1 liemikuutio
8 - 10 dl kiehuvaa vettä
1 rkl sitruunamehua
½ tl raastettua sitruunakuorta
1 rkl tuoretta ruohosipulia
suolaa, pippuria
1 - 2 dl raastettua parmesaania

1. Risottoon tulee puolikuivattuja pikkutomaatteja, joten aloita niistä. halkaise kirsikka tai luumutomaatit ja laita ne uunivuokaan. Ripsauta päälle oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa, suolaa ja pippuria. Laita uuniin 200 asteeseen noin 20 minuutiksi.
2. Paista broilerin rintafileet pannulla öljyssä kullanruskeiksi. Nosta sivuun.
3. Kaada laakealle pannulla lisää öljyä ja lisää hienonnettu sipuli, valkosipuli ja paprika. Kuullottele hetki.
4. Lisää ohueksi viipaloitu chorizo. Kuutioi kypsä broileri ja lisää pannuun.
5. Lisää risottoriisi ja kuullota hetki.
6. Aloita sitten nesteen lisääminen. Lisää aluksi liemikuutio ja pari desilitraa vettä ja hämmennä. Aina, kun neste käy vähiin, lisää sitä noin desin verran. Hämmennä koko ajan.
7. Kun riisi on melko kypsää, lisää sitruunamehu, sitruunankuori, tuore ruohosipuli ja raastettu parmesaani sekä paahdetut pikkutomaatit.Sekoita hyvin, lisää tarvittaessa suolaa ja hieman nestettä ja nosta sivuun liedeltä (risotto kypsyy vielä hetken, vaikka sen nostaa liedeltä pois).

19. lokakuuta 2014

Lohta & sitruunakastiketta


Kala pääsee aina välillä jotenkin salakavalasti unohtumaan arkipäivinä. Nyt tein ranskankermalla höystettyä sitruunakastiketta lohelle. Ja kaveriksi pannujuureksia.

Sitruunakastike valmistetaan ensin. Lohen voi paistaa joko pannulla tai uunissa. Kastikkeenkin voi tarjoilla erillään tai laittaa uunikalan kuorrutteeksi. Käy muuten hyvin myös sein seuralaiseksi.

Lohta & sitruunakastiketta

4 lohimedaljonkia
suolaa, voita

2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
n. 3 dl vettä
½ kalaliemikuutio
½ tl raastettua sitruunakuorta
1 - 2 rkl sitruunamehua
100 g ranskankermaa
tuoretta tilliä
ripaus sokeria

1. Kastiketta varten sulata kattilassa voi.
2. Lisää vehnäjauhot ja sekoita ja lisää sitten vesi koko ajan sekoittaen, että kastikkeesta tulee sileää.
3. Lisää kalaliemikuutio ja sekoita. Anna kiehua hiljalleen viitisen minuuttia.
4. Lisää sitruunakuoriraaste, sitruunamehua, ripaus sokeria, ranskankerma, hienonnettua tilliä ja tarvittaessa suolaa. Sekoita hyvin ja nosta pois levyltä.
5. Paista kala pannulla kypsäksi ja lisää päälle kastike/ tarjoa kastike erikseen. Vaihtoehtoisesti voit laittaa kalafileitä/ medaljonkeja uunivuokaan, kaataa kastikkeen päälle ja kypsentää 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Pannujuurekset

Viipaloi perunaa ja porkkanaa ja paista pannulla voi-öljyseoksessa keskilämmöllä noin 20 minuuttia välillä käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla.


Ps. Ja sitten päästään taas tähän mystiseen kuvioon. Vaikka kuva on koneella "oikein" päin, niin bloggeri ystävällisesti kääntää sen tällä hetkellä näin ;)


13. lokakuuta 2014

Juuresmureke



Syksyllä juureksia voi laittaa tosi moneen ruokaan. Viimeksi tein juuresmureketta, johon tuli punajuurta, porkkanaa, palsternakkaa ja perunaa. Tosi maistuvaa, joskin esikoinen varmaan epäili murekkeen väriä tai mitä lie tähtitieteellistä seikkaa ja katsoi parhaimmaksi jättää murekkeen lähes koskematta. Sen sijaan keskimmäinen, joka toimi keittiapulaisena, söi hyvällä ruokahalulla.

No, koska ihan tavallinenkin mureke on joskus ollut vaikea pala lapsille, olen keksinyt kiertotien lopulle murekkeelle. Jos mureketta jää, teen seuraavana päivänä ruskean kastikkeen ja pilkon murekkeen tai lihapullat sinne ja se muuttuu jauhelihakastikkeeksi :) Tsadaa!

Murekkeeseen tulee aika paljon juureksia. Osa juureksista keitetään ja soseutetaan, jolloin murekkeen rakenteesta tulee tasaisempi ja mureke pysyy paremmin koossa.


Juures-jauhelihamureke

pari leipäviipaletta
2 rkl tuoretta persiljaa
1 - 2 valkosipulinkynttä
2 kananmunaa
1 dl ranskankermaa (kermaviili, kerma)
1 dl parmesaania raastettuna
1  -  1½ tl suolaa
700 g jauhelihaa
2 (200 g) porkkanaa
2  (200 g) punajuurta
50 - 100 g palsternakkaa
2 (100 g) perunaa

1. Hienonna leipäviipaleet monitoimikoneessa tai surauta muruiksi sauvasekoittimella yhdessä persiljan ja kuoritun valkosipulin kanssa.
2. Kaada kulhoon leipämuruseos, ranskankerma, kananmunat, parmesaaniraaste ja suola sekä pippuri. Sekoita.
3. Kuori kasvikset. Pilko perunat, toinen porkkana ja palsternakka pieneksi ja keitä vähässä vedessä kypsäksi. Soseuta ja lisää murekeseoksen joukkoon.
4. Raasta 1 porkkana ja molemmat punajuuret hienoksi raasteeksi ja lisää murekemassaan.
5. Lisää murekeseokseen myös jauheliha ja sekoita hyvin.
6. Muotoile murekemassasta sopiva mureke uunivuokaan. Paista mureketta ensin 250 asteessa 5 minuuttia ja sitten 200 asteessa noin 30 minuuttia.

10. lokakuuta 2014

Inspiraatio piirakoista - kolmen sortin keksit

Mokkapalakekti, sitruunatäytekeksit ja porkkanakeksit

Nämä kolme hyvin erilaista keksiä valmistuvat kaikki samasta perustaikinasta. Nämä ilahduttavat niin lapsia synttäreillä kuin ystäviä teekutsuilla. Kuorrutteissa on ehtaa suklaata tomusokerisokerikuorrutusten sijaan, se taisi ystävänikin tyttöjen viikonloppuna lumota.

Ajatus näihin kekseihin lähti klassisista piirakoista/kakuista: porkkanakakku, sitruunapiiras ja mokkapalat.

3 sortin keksit

Perusmurotaikina:

200 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
4½ dl vehnäjauhoja

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi.
2. Lisää kananmuna hyvin vatkaten.
3. Lisää jauhoseos ja sekoita taikina varoen tasaiseksi. Älä vaivaa.
4. Jaa taikina 3 osaan (hieman reilu 200 g/ annos)

Porkkanakeksit (n. 20 kpl):

1/3 murotaikinasta
½ dl porkkanaraastetta
½ tl kanelia
1/3 tl kardemummaa
1 maustemitta inkivääriä
1 maustemitta neilikkaa

Kuorrutus:
45 g valkosuklaata
muutama pekaanipähkinä

1. Lisää taikina-annokseen porkkanaraaste ja mausteet ja sekoita. Nosta hetkeksi jääkaappiin.
2. Kauli jauhotetulla alustalla 4 - 5 mm paksuksi ja ota muotilla sydäemnmuotoisia keksejä.
3. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 8 minuuttia.
4. Sulata valkosuklaa pienessä pussissa vesihauteessa. Leikkaa pussin kulma auki ja pursota suklaata keksille (esim. ensin ääriviivat, sitten hieman suklaata keskelle). Tasoita veitsellä tai lusikalla tasaiseksi kuorrutteeksi. Ripottele pinnalle rouhittua pekaanipähkinää. Nosta kylmään kovettumaan.

Sitruunatäytekeksit (10 kpl)

1/3 murotaikinasta
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl sitruunamehua

Täyte (lemon curd)

1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 kananmuna
1 dl sokeria
2 tl maissitärkkelysjauhoa
25 g voita

1. Sekoita taikina-annokseen sitruunankuori ja sitruunamehu.
2. Nosta taikina hetkeksi kylmään jähmettymään.
3. Kauli jauhotetulla alustalla noin 3 mm paksuiseksi levyksi ja ota muotilla noin 20 pikkuleipää.
4. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6- 8 minuuttia.
5. Valmista täytteen lemon curd. Mittaa kaikki ainekset voita lukuunottamatta kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes tahna lähes kiehahtaa ja sakenee. Lisää voi, sekoita ja anna jäähtyä jääkaapissa tai kylmävesihauteessa.
6. Tee täytekeksejä kahdesta keksistä. Laita täytettä toisen keksin alapinnalle noin teelusikallinen ja paina sitten toisen keksin kanssa yhteen. Anna jähmettyä hieman viileässä (keksit tarttuvat toisiinsa kiinni.)

Mokkapalakeksit (n. 20 kpl)

½ tl pikakahvijauhetta
½ rkl vettä
25 g tummaa suklaata

Kuorrutukseen:
50 g maitosuklaata
nonparelleja

1. Sekoita taikina-annokseen kuumaan veteen liotettu pikakahvi ja pieneksi rouhittu suklaa (liian isot palat häiristevät kaulimista).
2. Nosta taikina hetkeksi kylmään jähmettymään.
3. Kauli jauhotetulla alustalla 4 -5 mm paksuksi levyksi ja leikkaa levystä taikinapyörän avulla n. 3 c. x 3 cm ruutuja.
4. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 8 minuuttia,
5. Sulata suklaa pienessä pussissa vesihauteessa. Leikkaa pussin kulma auki ja pursota suklaata jäähtyneille kekseille. Tasoita veitsellä tai lusikalla ja ripottele pinnalle nonparelleja. Anna jähmettyä kylmässä.






9. lokakuuta 2014

Pehmeän valkosipulinen sosekeitto


Syksyruokaa yksinkertaisimmillaan! Kasvissosekeittoa piristää nyt kevyesti paahdettu valkosipuli ja reilu kourallinen tuoreita yrttejä. Ei kaipaa yhtään enempää selostusta!

(Pystysuoran kuvan lataaminen ei tänään onnistunut. Tuo yläoleva kuva on siis laitettu "vaakatasossa", toivottavasti se ei päätä kääntyä joku kaunis hetki...)

Valkosipulinen kasvissosekeitto

25 g voita
3 (isoa) valkosipulinkynttä
1 (100 g ) sipuli
500 g kukkakaalia
250 g porkkanaa
250 g perunaa (jauhoinen lajike)
1 l vettä
1 tl suolaa
1 dl ruokakermaa
2 rkl tuoretta ruohosipulia silputtuna
2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna

1. Kuori valkosipulinkynnet. Pilko paloiksi ja paahda pannulla voissa, kunnes ne saavat aavistuksen väriä. Lisää pilkottu sipuli ja paloiteltu kukkakaali, porkkanat ja perunat. Kuullota hetki.
2. Siirrä ainekset kattilaan, lisää vesi ja suola ja keitä kasvikset rauhassa kypsäksi.
3. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää ruokakerma sekä hienonnetut yrtit. Tarkista maku.